Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) I. turnus (10. - 15.3.)
11
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) I. turnus (10. - 15.3.)
12
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) I. turnus (10. - 15.3.)
13
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) I. turnus (10. - 15.3.)
14
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) I. turnus (10. - 15.3.)
15
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) I. turnus (10. - 15.3.)
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) II. turnus (15. - 20. 3.)
16
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) II. turnus (15. - 20. 3.)
17
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) II. turnus (15. - 20. 3.)
18
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) II. turnus (15. - 20. 3.)
19
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) II. turnus (15. - 20. 3.)
20
Lyžařský výcvikový kurz (Pec pod Sněžkou) II. turnus (15. - 20. 3.)
21 22 23
Přibyslavský pantoflíček 2024
24
25 26 27 28
Velikonoční prázdniny
29 30 31

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Jídelna > Informace ze školní jídelny

Informace ze školní jídelny

Ceny stravného od 1.11.2023

Ceny stravného od 1.11.2022

Ceny stravného od 1.9.2023

Přihláška do stravování 2022

Přihláška do stravování 2023

Ceny stravného od 1.7.2022

Zde budou zveřejňovány informace ke stravování.

Informace o alergenech

Od 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. 10. 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Dle studií alergie postihují 2-4 % dospělých a 6-7 % dětí.

Písemná informace o alergenech může být strávníkovi předána:

  1. vyvěšením, umístěním na viditelném místě (seznam všech připravovaných pokrmů, spolu s informací o obsažených alergenech; písemná informace udávající alergeny v jednotlivých pokrmech)
  2. uvedením přímo v jídelníčku (na jídelním lístku)
  3. předložením písemné informace na základě osobního vyžádání
  4. při objednávce pokrmu „na dálku“ (objednávka přes internet) - musí být strávník o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku (prostřednictvím webových stránek) a informaci o obsažených alergenech musí mít k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu

Princip informování strávníka před jeho rozhodnutím o výběru pokrmu, nápoje nebo potraviny se nevztahuje na prodej prostřednictvím prodejních automatů nebo automatizovaných obchodních prostor.

K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:

  • výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
  • v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
  • alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu

Výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny.

Ve školní jídelně Základní školy Přibyslav bude informace podána strávníkům na jídelním lístku s číselným označením alergenů u jednotlivých pokrmů a uveden seznam vybraných alergenů podle platné legislativy.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Značení alergenů je jen informativní.

Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.