Zde budou zveřejňovány informace ke stravování.
Od 13. 12. 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. 10. 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Toto nařízení přináší stravovacím provozům povinnost informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Dle studií alergie postihují 2-4 % dospělých a 6-7 % dětí.
Písemná informace o alergenech může být strávníkovi předána:
Princip informování strávníka před jeho rozhodnutím o výběru pokrmu, nápoje nebo potraviny se nevztahuje na prodej prostřednictvím prodejních automatů nebo automatizovaných obchodních prostor.
K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:
Výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny.
Ve školní jídelně Základní školy Přibyslav bude informace podána strávníkům na jídelním lístku s číselným označením alergenů u jednotlivých pokrmů a uveden seznam vybraných alergenů podle platné legislativy.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Značení alergenů je jen informativní.
Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.